Kezdőlap > Hírek, Veszprém > Újjáalakult a Társaság Veszprém Megyei Tagozata

Újjáalakult a Társaság Veszprém Megyei Tagozata

2009. december 1. Hozzászólás Go to comments

A nyelvújítók nyomában

Ünnepélyes keretek között – közel három esztendő szünet után – Veszprémben is újjáalakult a megyei tagozat.

Az ülésen az országos elnökség tagjának, dr. Praznovszky Mihály ny. könyvtárigazgató, irodalomtörténésznek a közreműködésével megtörtént a tisztújítás. Elnöknek dr. Kovács Gábor Zoltán – alias Brassai Zoltán – ny. középiskolai tanár, írót választotta a tagság. Az elnökségben helyet kapottKanyár Erika középiskolai tanár, közíró, Ács Anna muzeológus, irodalomtörténész, Sebő József középiskolai tanár, író, Búzás Szilviamuzeológus és Villányi Edit tanár, költő.

Ahogy már a honlapon hírt adtunk, az újjáalakulást és a tisztújítást a magyar nyelv éve és Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulójatiszteletére rendezett emléküléssel kötöttük össze.

A helyszín – a polgármesteri hivatal B épületének díszes terme – stílszerűen kapcsolódott a rendezvényhez, tudniillik egykor ebben az épületben működött Szammer Klára nyomdája, amelyben az ortológusok nevezetes könyvét, a Mondolatot nyomtatták.

A díszteremben a nyelvújítás korát, országos alakjait, megyei vonatkozásait bemutató tablókról gazdagíthatták ismereteiket az érkezők.

Az emlékülés két előadása rendkívül sok új adalékkal szolgált a hallgatóságnak. Kalla Zsuzsa – a Petőfi Irodalmi Múzeum irodalomtörténésze -„Borzasztólag szép pálya” A nyelvújító Kazinczy alakja az irodalomtörténetben és nemzeti tudatban című vetített képes előadásában, a hallgatóság számára ismeretlen adattal, kuriózummal idézte meg Kazinczy Ferenc alakját.  Sebő József – tanár, író pedig Kazinczy és a veszprémiek címen tartott – a humort sem nélkülöző – ismertetést arról a színes irodalmi, kulturális életről, amely a XIX. szd. elején jellemezte Veszprém város életét.  A nyelvújítás korából származó eredeti Mondolatot, illetve Pápay Sámuel levelének másolatát egy tárlóban is megtekinthették, sőt kézbe vehették a résztvevők.

A jelenlevők azzal a hittel távoztak, hogy az elődök nyomdokán haladva a tagozat működése hozzájárul a helyi irodalmi hagyományok ápolásához, az élő irodalom és a közönség kapcsolatának tartalmasabbá tételéhez.

Kanyár Erika
a tagozat alelnöke

Kategóriák:Hírek, Veszprém
  1. Még nincs hozzászólás.
  1. No trackbacks yet.

Hozzászólás