Irodalmi-muzeológiai Tagozat

A Tagozat létrehozásának célja

Európa harmadik legnagyobb és több mint 50 esztendős irodalmi múzeumában megalakult a MIT Muzeológiai-közművelődési Tagozata. Az irodalmi muzeológia jelentős változásokon ment át az utóbbi évtizedekben. Ennek a fejlődésnek az eredményeit (pl. az irodalmi kiállítás céljainak, célközönségeinek és értelmezési lehetőségeinek bővülése) fogja a Tagozat szélesebb szakmai körben elérhetővé tenni és népszerűsíteni.

A Petőfi Irodalmi Múzeum  a teljes klasszikus és kortárs magyar irodalom országos hatáskörű intézménye, amely alapfeladatként az írói hagyatékok írott, nyomtatott és tárgyi emlékeit gyűjti, tárolja, feldolgozza, kutathatóvá teszi és bemutatja. Sokszínű gyűjteményei, tudományos feldolgozó munkája és közművelődési tevékenysége révén a magyar irodalom egyedi szempontú bemutatására rendelt intézmény. Összehangolja a magyarországi és határon túli magyar irodalmi emlékeket tároló gyűjtemények és muzeológusok munkáját. Szakmailag felügyeli, segíti az irodalmi emlékházakban folyó munkát, alapító tagja a Magyar Irodalmi Emlékházak Egyesületének (www.emlekhazak.hu) és koordinálja az Irodalmi Emlékházak Megújulásának Programját. Az Európai Unió tagállamaként feladata a magyar nyelv és irodalom egyediségének, sajátosságainak őrzése és népszerűsítése a sokszínű nemzetközi kulturális közösségben. Nemzetközi szinten az ICOM ICLM szervezete keretében munkáját összehangolja az egyéb európai irodalmi múzeumokkal.

A fentiek szellemében a Tagozat feladatai:

  • széleskörű kapcsolattartás a kortárs irodalmi szervezetek, egyesületek képviselőivel, fórumok létrehozása az élő magyar irodalom és ahhoz közel álló művészeti ágak alkotóinak bemutatkozásához (szerzői estek, irodalmi műsorok, könyvbemutatók), szakmai szervezetek támogatása,
  • részvétel a muzeológus-képzésben és továbbképzésben, az irodalmi muzeológia tudományos témáival összefüggő közép- és felsőfokú oktatásban,
  • a múzeumhasználat jelentőségének tudatosítása az irodalomtanításban és általában a  közoktatásban, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság akkreditált továbbképzési programjával a múzeum és az oktatás partnerségének erősítése.

PIM.huMIRE.hu

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: