2012

A Magyar Irodalomtörténeti Társaság

2012. évi programja

 

Február 10-11.

 Az irodalomtanítás innovációja. Konferencia Szombathelyen a Vas Megyei Tagozat szervezésében a Bolyai János Gyakorló Általános Iskolában és Gimnáziumban. Jelentkezés: fuzfa.balazs@chello.hu

Február 16.

Ady Endre éjszakái. Diószegi Endre előadása az Ady Múzeumban. Közreműködik: Havas Judit előadóművész.

Február 28.

A Tanári Tagozat nevében Diószegi Endre, a Tagozat elnöke megfogalmazta véleményét az új közoktatási tervezetről. A teljes szöveg olvasható a Tagozat internetes oldalán.

Február

A Tanári Tagozat minden hónapban Diószegi Endre, a Tagozat vezetője irányításával Internet az irodalomórán címmel rendszeresen gyakorlati foglalkozásokat tart érdeklődő kollégáinknak a budapesti XIII. kerületi Ady Endre Gimnáziumban. Érdeklődés és jelentkezés: tandor@vnet.hu

Március 1.

„Féljünk-e a farkastól?”. A génmódosítás, klónozás problémái. Dr. Szerényi Gábor előadása a XIII. ker. József Attila Művelődési Központban a Mindentudás Középiskolája programjában. A Tanári Tagozat rendezvénye.

Március 8.

A Fiatal Kutatók Tagozata megvitatta az MTA Irodalomtudományi Intézetében Szentpály Miklós Kosztolányi-tanulmányát.

Március 19.  

A tanári Karinthy-pályázat eredményhirdetése Székesfehérváron a Tanári Tagozat rendezésében.

Március 22. „Sokan úgy vélik, hogy…” Mindennapi vélekedések a XX. századi társadalomról a számok tükrében. Répánszki Ildikó előadása a XIII. ker. József Attila Művelődési Központban a Mindentudás Középiskolája programjában 18 órakor. A Tanári Tagozat rendezvénye.

Március 29.

Az Irodalomismeret online változatában jelentkezett fiatal költők estje a Petőfi Irodalmi Múzeumban 18 órakor a Szépírói Tagozat szervezésében. A programot vezeti Petőcz András, a Tagozat elnöke.

Április 3.  

A diákok számára kiírt Karinthy-pályázat eredményhirdetése a budapesti XIII. ker. Ady Endre Gimnáziumban az Ady-napok keretében. A Tanári Tagozat rendezvénye.

Április 10.          

Irodalmi est a Nyugat Most című folyóirat új folyamának indulására a PEN Club és a Magyar Irodalomtörténeti Társaság szervezésében 17 órakor a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Április 12.       

Beszélgetés Fehér Renátó költővel a Pinceszínben (Mátyás u.7.) 19 órakor. Házigazda Füzi Péter, a Hallgatói Tagozat elnöke.

Április 19.

Irodalom jelmezben – a Tanári Tagozat rendezvénye a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.

Április 19.          

Egy matematikaóra a XVIII. században. Dr. Gerőcs László előadása a XIII. ker. József Attila Művelődési Központban a Mindentudás Középiskolája programjában 18 órakor. A Tanári Tagozat rendezvénye.

Április 20-22.

Konferencia Vörösmarty Mihály Vén cigány című verséről a „12 legszebb magyar vers” sorozatban Székesfehérváron. (A részletes program március utolsó hetében megjelenik a Társaság honlapján.) Egyéni jelentkezés: fuzfa.balazs@chello.hu

Április 26.     

Beszélgessünk Babitsról… Csokonai-Illés Sándor Babits és Fogaras című könyvéről, valamint Török Sophie naptárairól, továbbá a Babits Mihály levelezése 1916-1918, 1918-1919 és 1919-1921 című kötetekről a sajtó alá rendezőkkel, Csokonai-Illés Sándorral, Papp Zoltán Jánossal, Majoros Györgyivel, Tompa Zsófiával és Tóth Mátéval beszélget Sipos Lajos. Az Argumentum Kiadó a felsorolt könyveket 20% kedvezménnyel árusítja a helyszínen.

Május 10-11.

A Párizsi Magyar Műhely évfordulóját ünneplő konferencia, kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Az Irodalmi-muzeológiai Tagozat rendezvénye.

Május 11-12.  

Ottlik 100. Konferencia az író születésének 100. évfordulója alkalmából a Vas Megyei Tagozat rendezésében. Jelentkezés: fuzfa.balazs@chello.hu

Május 17.           

Gravitáció 2. Mindennapi kísérletek egy nem mindennapi témában. Gulyás János előadása a XIII. ker. József Attila Művelődési Központban a Mindentudás Középiskolája programjában 18 órakor. A Tanári Tagozat rendezvénye.

Május 18.      

Beszélgessünk Dantéról… Baranyi Ferenc Kossuth-díjas költővel az Isteni színjáték új fordításáról beszélget Mátyus Norbert egyetemi docens. A kötet kedvezményes áron a helyszínen megvásárolható.

Május 21.           

A 2011. évi kutatói Toldy-díj átadása Debreczeni Attila intézetigazgató professzor úrnak Debrecenben, a Debreceni Tudományegyetem Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetében 14 órakor.

A Toldy-díjról Fráter Zoltán tart bevezetőt. Debreczeni Attila pályáját méltatja prof. dr. Dávidházi Péter, az MTA tagja, a kitüntetett tiszteletére Borbély Szilárd költő, egy. docens előadást tart a Csokonai-kutatás legújabb eredményeiről. A díjat Sipos Lajos adja át. A programot a Társaság Hajdú-Bihar Megyei Tagozata és a Debreceni Tudományegyetem szervezi.

Május 25.           

A 2011. évi tanári Toldy-díj átadása Nagykőrösön, az Arany János Református Gimnáziumban Tóth Tibor ny. gimn. tanár úrnak 17 órakor. Köszöntőt mond Suba Lajos, a gimnázium igazgatója. A Toldy-díjról Fráter Zoltán tart bevezetőt. Tóth Tibor pályáját méltatja dr. Bárdos József, főiskolai docens. A kitüntetett tiszteletére prof. dr. Imre László, az MTA tagja Arany János és a protestáns etika címmel előadást tart, Zalán Tibor József Attila-díjas költő verseiből olvas fel. A díjat Sipos Lajos adja át.

Május 31.

Poeta doctus vagy zseni? Különleges költői képességek a klasszikus költészetben. Diószegi Endre előadása a XIII. ker. József Attila Művelődési Központban a Mindentudás Középiskolája programjában. A Tanári Tagozat rendezvénye.

Június eleje

Évfordulók kiállításokban. Örkény és Ottlik kiállítás szakmai tárlatvezetése, módszertani beszélgetések a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Az Irodalmi-muzeológiai Tagozat rendezvénye.

Június 15.

Beszélgetés Temesi Ferenc Kossuth-díjas íróval a Szépírói Tagozat szervezésében. A szerzővel Petőcz András, a Tagozat elnöke beszélget.

Augusztus 24-26.

A Magyar Irodalomtörténeti Társaság vándorgyűlése Egerben Gárdonyi Géza, Bródy Sándor, Lesznai Anna és Örkény István tiszteletére. A konferencián veszi át a közművelődési Toldy-díjat Cs. Varga István, a Heves megyei Tagozat elnöke. Köszöntőt mond Sipos Lajos. Az ünnepelt tiszteletére Jáki Teodóz és az Egri Fertálymesterek kórusa műsort ad. Jelentkezés Lovas Rita kolléganőnél: mit.rita@freemail.hu

Szeptember 21.

Beszélgetés Vasadi Péter Kossuth-díjas költővel a Szépírói Tagozat rendezésében. Beszélgetőtárs: Petőcz András, a Tagozat elnöke.

Szeptember 28-30.

„12 legszebb magyar vers”. Konferencia Budapesten József Attila Eszmélet című verséről. Jelentkezés: fuzfa.balazs@chello.hu

Október 18.:

Beszélgetés a Párizsi Magyar Műhely alapító szerkesztőivel: Bujdosó Alpárral, Nagy Pállal, Papp Tiborral. A Szépírói Tagozat rendezvénye. Beszélgetőtárs Petőcz András, a Tagozat elnöke.

Október 27.

A Társaság vezetőségének ülése. Az egységesített és kiegészített Alapszabály előterjesztése és megvitatása.

November 22.   

Beszélgessünk a Facebook-ról mint az önkifejezés új formáiról. Szűts Zoltán költővel, műfordítóval és irodalomtörténésszel beszélget Petőcz András, a Szépírói Tagozat elnöke.

November 24.  

Közgyűlés. A Vezetőség beszámol a négyéves munkáról. A Számvizsgáló Bizottság jelentést tesz a Társaság vagyoni helyzetéről. Az egységesített és kiegészített Alapszabály megvitatása és véglegesítése. Az új Vezetőség megválasztása.

November vége

Karinthy Tanár úr kérem című írásai nyomán, a Petőfi Irodalmi Múzeum által rendezett kiállításának megbeszélése. Az Irodalmi-muzeológiai Tagozat rendezvénye.

December 1.

A Babits Mihály Alkotói Emlékdíj átadása irodalmi programmal.

Kérjük, kísérje figyelemmel honlapunkat!

A honlapon (https://irodalomtortenet.wordpress.com)  közöljük a programok helyszíneit, továbbá itt követhetők az esetleges változások és újabb programok.

Hírdetés
  1. Még nincs hozzászólás.
  1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: