Fiatal Kutatói Tagozat

A Magyar Irodalomtörténeti Társaság Fiatal Kutatói Tagozata

A Tagozat megalakulásáról: A Magyar Irodalomtörténeti Társaság Fiatal Kutatói Tagozata 2010-ben a Társaság vezetőségének kezdeményezésére jött létre. A Tagozat mentorálását Angyalosi Gergely, a titkári munkát s az ezzel járó szervezői feladatokat Szentpály Miklós és Szénási Zoltán vállalta.

A Tagozat létrehozásának célja: A Tagozat vitakörként kíván működni, melynek tagjai olyan, saját szakterületükön már figyelemre méltó eredményt elért fiatal kutatók, akik kellően nyitottak mások véleményére, új megközelítési módok, elméleti irányok befogadására, és saját véleményüket, egy-egy szakmai kérdéssel kapcsolatban kialakított álláspontjukat önállóan és értelmesen tudják képviselni. A tagozat tagjai a vitakör keretében hajlandóak párbeszédet, s jó értelemben vett vitát folytatni különböző, modernség és irodalom viszonyát érintő kérdésekről, ezzel is segítve egymás irodalomtudományi tájékozódását, szellemi látókörének szélesítését. A vitakör alapítóinak nem titkolt célja, hogy a csoport létrehozásával párbeszédet kezdeményezzenek a különböző irodalomtudományi iskolák között, ezzel pozitív hatást gyakoroljanak a magyar irodalomtudomány dialógusképességére is.

A taggá válás menete: A Tagozat létszáma maximum 20 fő. A tagság megalakulásakor meghívásos alapon jött létre. Tagozati taggá válásakor a fiatal kutató legfeljebb harmincöt éves lehet. Annak az évnek a végén, amikor a tag betölti negyvenedik életévét, tagozati tagsága automatikusan megszűnik. Új tag felvételéhez két régi tag és egy elismert szaktekintély ajánlása, szakmai életrajz és publikációs lista benyújtása szükséges. A taggá választásról döntő ülésre a jelölt egy kész, lehetőség szerint még publikálatlan tanulmányt nyújt be, melyet a vitakör megvitat. Ezután a tag felvételéről a vitakör régi tagjai zárt ülésen nyílt szavazással döntenek. A taggá váláshoz a jelen lévő tagok többségi támogatása szükséges.

A Tagozat ülései: A vitakör ülései nyíltak, azokra – előzetes egyeztetés után – külsős személy is meghívható. A vitakör minden évben legalább két (tavaszi és őszi) ülést tart. A vitákon való aktív részvételt minden tag kötelezőnek tekinti magára nézve. Terveink szerint létrehozunk egy olyan zárt blogfelületet, melyen a térbeli távolságot áthidalva a folyamatos műhelymunka az ülések közötti időszakban is biztosítható.

Hírdetés
 1. Turai Jenő
  2012. január 6. - 12:06

  Tisztelt Fiatal Kutatói Tagozat!
  Bátorkodtam arra gondolni, hogy a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Fiatal Kutatói Tagozata segítségemre lesz. Ki más, ha a Fiatal Kutatói Tagozat nem?
  Édesanyám közel negyven éven át tanította a magyar nyelv és irodalom szépségeire egy kis Nógrád megyei falu gyermekeit.
  Most nekem, a fiának és volt tanítványának adta fel a leckét.
  Egy vers címét és szerzőjét kellene megtalálnom.
  A végső megoldásként választottam Önöket. A könyvtár, az internet nem tudott segíteni.
  Bízva abban, hogy a Fiatal Kutatók Tagozata képes lesz erre!
  Idézet a versből:
  a békésen szunnyadó Kazáron,
  mint édes tej, alszik még az álom
  Kérem, hogy amennyiben lehetséges, akkor segítsenek!
  Köszönettel és üdvözlettel:
  Turai Jenő

 1. 2010. november 22. - 16:30

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: