Kezdőlap > Aktuális > Rövid beszámoló 2015-ről

Rövid beszámoló 2015-ről

2016. április 7. Hozzászólás Go to comments

 

 

Tisztelt Tagtársunk!

 

Röviden szeretnénk tájékoztatni arról a munkáról, amelyet Társaságunk 2015-ben végzett.

Társaságunk 2015-ben is megjelentette az Irodalomismeret folyóirat négy lapszámát. Tudományos életbeli jelenlétünk erősítése végett az éves szakmai konferenciánk anyagát önálló kötetben adtuk ki: a MIT-konferenciák új kötete Móricz a jelenben címmel, Bengi László és Szilágyi Zsófia szerkesztésében látott napvilágot. 2015-ben további kötettel bővült a MIT-füzetek sorozat is, Visy Beatrix tanulmánykötetével. Mindemellett – erősítendő a magyar irodalom külföldi megismertetésének lehetőségeit – angol nyelvű, a Jyväskyläi Egyetemmel együttműködésben készített kötetet is kiadtunk Krúdy Gyula életművéről, The Hungarian Writer of the Lost Time címen, Gintli Tibor szerkesztésében. Kiadvány megvásárolhatók.

Társaságunk kiemelt tudományos programja volt kétnapos, októberi országos konferenciánk Mikszáth munkásságáról, a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A tanácskozás első napján vette át Bernáth Árpád, a Szegedi Tudományegyetem emeritus professzora a Toldy Ferenc-díjat a kutatói-irodalomtörténészi kategóriában. A közművelődési kategória Toldy-díját Góg János, a Csongrád Megyei Tagozat elnöke, a Csongrádi Tagozat Föveny című szépirodalmi lapjának szerkesztője vehette át Csongrádon áldozatos szervezőmunkájáért. A tanári kategória Toldy-díját pedig Román Károly kapta a Fejér Megyei Tagozat javaslatára. A díj átadására Székesfehérváron került sor. 2015-ben is odaítéltük a Babits Mihály Alkotói Díjat: Rakovszky Zsuzsa ősszel vehette át az elismerést a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Működésünknek továbbra is kitüntetett színterét jelentik a tagozatok. A megyei tagozatok számos könyvbemutatót, beszélgetést, irodalmi estet szerveztek, illetve rendszeresen képviselték szervezetünket a megyei konferenciákon előadóként, társszervezőként. A Csongrád Megyei Tagozat irodalmi estjei mellett 2015-ben is bő programsorozattal köszöntötte a Költészet Napját, és részt vett a III. Dél-alföldi Költőfesztiválon. A Pest Megyei Tagozat rendezvényei közül a gödöllői „Vörösmarty, Liszt és Kodály” konferencia emelhető ki, a korszak jeles zene- és irodalomtörténész szakértőit hívva párbeszédre. A Heves Megyei Tagozat legnagyobb rendezvénye az egri Kánonok és kultuszok című gyermekirodalmi konferencia volt, amely az irodalomközvetítésnek, a jövő nemzedék olvasóvá nevelésének égető kérdéseivel is foglalkozott, míg a Fejér Megyei Tagozat Nagy László emlékülés szervezésében, a Bella István emlékév megvalósításában vett és vesz részt. A Veszprém Megyei Tagozat több megemlékezésen képviselte Társaságunk tagságát. A Győr-Moson-Sopron Megyei Tagozat éppúgy részt vett középiskolai irodalmi pályázat lebonyolításában, ahogy ebben Tanári Tagozatunk is jeleskedett, míg a januári tanári konferencia következő évi beszámolónknak lesz tárgya, remélhetően további tervezett tanácskozásokkal együtt. A Szépírói Tagozat jóvoltából az Irodalomismeret online felületén folyamatosan jelentek meg a Tagozat legfiatalabbjainak munkái, amelyek felolvasóesteken is bemutatásra kerültek.

Köszönjük mindazoknak, aki a fölsorolt vagy az összefoglalás rövidsége folytán nem említett programok megvalósításában közreműködtek, s munkájukkal segítették Társaságunkat céljai elérésében, a magyar irodalom megismertetésében és népszerűsítésében.

Kérjük a Tagozatok vezetőségét, hogy rendezvényeikről, programjaikról folyamatosan és időben értesítsenek bennünket, hogy azokról a Tagságot tájékoztathassuk! Országos és megyei programjainkról folyamatosan értesítést küldünk e-mailben. Szeretettel várjuk Tagjainkat rendezvényeinken!

Kategóriák:Aktuális
  1. Még nincs hozzászólás.
  1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: