Kezdőlap > Aktuális > Molnár Péterné: “…a róna, hol születtem”

Molnár Péterné: “…a róna, hol születtem”

2013. december 6. Hozzászólás Go to comments

Molnár Péterné a modernkori magyar irodalomtörténet máig tisztázatlan kérdésére keresi a választ. A könyv teljességre törekedve bemutatja azokat az érveket, amelyek Kiskőrös, Kiskunfélegyháza és Szabadszállás mint születési hely mellett szólnak. A felsorakoztatott bizonyítékok alapján talán megadhatjuk a választ a kérdésre.

Az igazság kiderítéséhez hozzájárult Tóth Sándor helytörténeti kutató több évtizedes kutatómunkája, amelyet Petőfi és szülei szabadszállási életének kutatására fordított. Petrovits István 1818-ban érkezett Szabadszállásra, és 1841 tavaszán költözött el innen.

Hogyan, miért hagyhatták figyelmen kívül a korábbi kutatók azokat a tényeket és levéltári bizonyítékokat, amelyekkel most megismerkedhet a téma iránt érdeklődő olvasó?

Dr. Sipos Lajos: „Azok a monográfiák és pályarajzok, amelyek korábban korszakosak voltak a Petőfi kutatásban:…nem érintik a költő szülőhelyének kérdését. […] Számításba vennék-e az itteni és a korábbi, egymást erősítő adatokat, melyek azt látszanak bizonyítani, amit 1857-ig a költő nyilatkozataira hagyatkozva a közvetlen utókor vallott Petőfi Sándor Szabadszálláson volt születéséről? Vagy Kiskunfélegyháza javára billenne a mérleg? Nem tudható. Az azonban biztos, hogy Molnár Péterné itt és most összefoglalt új dokumentumai mindenképpen elgondolkoztatók. Vannak máris, akiket meggyőztek arról, hogy az „évszázad pere” még nem dőlt el.

Reklámok
Kategóriák:Aktuális
  1. Még nincs hozzászólás.
  1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: