Kamaszkor

2010. november 5. Hozzászólás Go to comments
írta: Várkonyi Zsolt Csaba
Jónás Tamás Sátán című novellájának elemzése

 

Jónás Tamás műve egy bizarr apa fiú kapcsolatot jelenít meg, és a fiatal, lázadó tinédzser eltávolodását családjától. Az apa-fiú kapcsolat egy rendkívül fontos téma, ami mindig aktuális, és valamilyen emléke mindenkinek van róla.

A történet úgy kezdődik, hogy a hároméves Janikának apja átvágja a torkát, hogy gégemetszéssel meg tudja menteni életét, mivel a gyermeknek egy alma akadt a torkán. Az egész történetet külső, szemlélődő szemszögből olvashatjuk. A fiúból 14 évvel később egy ,,lázadó” kamasz válik, aki fekete ruhákat hord, rengeteget csavarog, és nem hallgat szüleire. A család rossz körülmények között él, a szülők között nagy az ellentét, megtört emberek, akik nem foglalkoznak igazán fiukkal, tudják, hogy nincs minden rendben, de nem mernek tenni semmit. Egy hajnalban Janika hangosan érkezik haza, mindenki felébred, amikor megkérdezik hol volt, nem válaszol, csak kitántorog a konyhába és elővesz egy kést. Amikor apja megkérdezi mit csinál, a fiú azonnal hasba szúrja, majd anyja nyakába borul és csak annyit mond: ,,Sátán volt, benne volt a sátán, Anya megmenekültünk”.

A mű címe azonnal felkelti a figyelmet, a sátán szó láttán az olvasó egyből a gonoszra asszociál, azonban még nem tudjuk, hogy szó szerint a sátánról van-e szó, vagy ez csak egyfajta szimbólum. Az első mondat: ,,Az apja átvágta a hároméves Janika torkát” egyből szinte sokkol, egy kegyetlen gyermekgyilkosság képe jelenik meg, egy hároméves fiúnak a saját apja vágja el a torkát. Nincs bevezetés, egyből a mű elején egy drámai cselekmény fogadja az olvasót. Az első mondat hallatán lehet sejteni, hogy a sátán, akiről a cím szólt, máris megjelent, és ő az apa. Azonban a második mondatból kiderül, hogy nem egy gyilkosság történik, hanem az apa a fia életét próbálja megmenteni, viszont ez is egy rendkívül naturalisztikus és véres kép: ,, Kibelezett tollat dugott a lyukba, hogy azon át jusson levegő a fiú tüdejébe”.

Nagyon részletesen írja le azt, ahogyan a férfi némán küzd fia életéért, ezzel is növeli a feszültséget, és nem tudni, hogy vajon mi lesz Janika sorsa. Tovább növeli a drámaiságot az elbeszélő azzal, hogy szemléletesen írja le a szenvedő gyermek képét. „A gyerek szíve olyan hevesen vert, hogy látni lehetett a mellkasán. Janika szemeiből könnyek csordogáltak, le az arcán, jobbra, balra. A vér közben szivárgott a sebből, lassan összemocskolta az apa nadrágját, a konyhakövet, s csordogált a küszöb felé.” A vérre és a könnyre is a ,,csordogál” jelzőt használja, ami egy erőteljes mozzanat, ráadásul mind a vér, mind a könny a fájdalom szimbólumai, itt mind a kettő megjelenik. A küszöb felé csordogáló vér egy rossz előjel, érzékelteti, hogy a fiú sok vért vesztett.

Az érzelemmel telített sorok után egy rendkívül groteszk kép jelenik meg ,,a tacskó kóstolgatta a friss vért és ízlett neki.” A történet szempontjából ez nem lényeges, ám mégis drámai, és abszurd.

Az eseménynek Janika négyéves nővére a szemtanúja, aki csak remeg és sír. Ez a két egyszerű ige mindent elmond a kilátástalanságról. ,, A meszeletlen falat kapargatta kínjában” Ez egy több szempontból is drámai sor, a falat kaparni kifejezés itt szó szerint jelenik meg, nem átvitt értelemben, annyira szenved, hogy kaparja a falat. Ráadásul egy meszeletlen falról van szó, ami egy hiányosságot jelképez, és még szomorúbb hangulatot kölcsönöz. Ezután tudjuk meg, hogy mi is történt, igazából miért kellett Janikán véghezvinni az életmentő beavatkozást.

Tizennégy év elteltével Janika elkezd kamaszodni. Azonban érezhető, hogy itt nem egy átlagos kamaszról van szó, hiszen az elbeszélő úgy fogalmaz, hogy a benne lévő csendesség fekete és alattomos lett. Ez egy nagyon erős kifejezés, főleg, hogy egy tizenhét éves gyerekről van szó. Az, hogy napokra ,,elkóborol” otthonról, jól mutatja, hogy nem igazán kötődik családjához, ráadásul azt sugallja, hogy céltalanul megy el.

„Az ablakaik erdőkre, mezőkre néztek. Nem akartak már sokkal többet az élettől.” A két mondatnak logikailag nincs sok köze egymáshoz, mégis jól érzékeltetik, hogy egy megtört családról van szó, amely már beletörődött sorsába. Az anya és az apa sem tudja kezelni gyermekét, és ez veszekedésekhez vezet. Szokás szerint az anya próbálja fiát védeni apjával szemben, hasonló a helyzet mint Kosztolányi Dezső: Fürdés című novellájában. „– Foglalkozz inkább a kis nőcskéiddel, ne abba üsd bele az orrod, amihez nem értesz!” Az anya mondatából kiderül, hogy férje valószínűleg megcsalta, és nincsenek jó viszonyban. „Janika hajnalban jött haza, ködös szemében valami ismeretlen világot, erőt és titkot hozott.” Az elbeszélő nem utal rá egyértelműen, mit jelent ez, de többféle értelmezése is lehetséges. Lehet, hogy tényleg valamilyen rejtélyes és spirituális dologról van szó, ám az is lehet, hogy a gyermek alkohol, vagy valamilyen drog hatása alatt van, és ez látszik a szemén. A fiú nem válaszolt anyja kérdésére sem, hogy hol volt. Csak ,,kitántorgott a konyhába”. A tántorog kifejezést sokszor a részeg emberekre szokták használni, ez is azt sugallja, hogy Janika ittasan ment haza. Apja nem kérdez tőle semmit csak nézi, hogy mit csinál. Valószínűleg aggódik fia miatt, de semmit sem mer tenni, mert felesége megtiltotta, hogy bántsa. Amikor zajt hall, egyből gyermeke segítségére siet, tehát félti. Janika szíven szúrja apját, amiből következtethető, hogy nem csak megsebesíteni akarta, hanem végezni akart vele. A fiú nagyon megkönnyebbül, miután végez apjával, mivel benne látta a sátánt, majd anyja nyakába borult. Itt jelenik meg először erőteljes érzelem a gyermek részéről, hiszen egyrészt megöli apját, másrészt anyja nyakába borul. Nem tudjuk meg, miért ölte meg apját. Lehetséges, hogy tényleg a sátánt látta benne, mert hitt az ilyesmiben, ám az is elképzelhető, hogy ezzel fejezte ki az apja iránt érzett rejtett gyűlöletét, amely abból ered, hogy szülei között nagy volt az ellentét. Az is nagy hatással lehetett rá, ami háromévesen történt vele, hiszen még ha később fel is fogja, hogy miért történt, akkor is komoly nyomot hagyhat egy gyermekben, hogy apja átvágja a torkát, és a szöveg is utal rá, hogy megváltozott, miután az alma a torkán akadt.

A novella végén nem derült ki, hogy Janika anyja hogyan fogadta fia tettét, de azt sugallja, hogy ő is megkönnyebbült, mivel megszabadult férjétől.

A késnek két fő szerepe van a novellában. A mű elején az apa ezzel menti meg Janika életét, a végén pedig a gyermek ezzel öli meg apját. Egyszer megment egy életet, egyszer pedig kiolt egyet. Bár a szövegből nem derül ki, de lehetséges, hogy Janika ugyanazt a kést használta a gyilkossághoz, amelyet apja használt, hogy megmentse az életét amikor hároméves volt. Ezt az is alátámasztja, hogy Janika kotorászott a konyhaszekrényben, lehetséges, hogy azt a kést kereste.

A szövegben csak annyi párbeszéd van, amennyi feltétlenül fontos. Az apa csak kétszer szólal meg, mind a kétszer fiához szól, egyszer, amikor az életét menti meg, a másik alkalommal pedig amikor a gyerek leszúrja őt. Mind a kétszer Janikának szólítja, míg anyja Janikámnak. A megszólításokból az érezhető, hogy anyja jobban szerette.

A novella cselekménye hasonlít Csáth Géza Anyagyilkosság című művéhez, mindkét történetben egy gyermekével nem foglalkozó szülő lesz saját fiának áldozata.

Jónás Tamás novellája egy rendkívül abszurd és tragikus történetet mesél el hitelesen és hatásosan. Minden fiatal életében van egy olyan korszak, amikor lázad a szabályok, a kötöttségek, és persze szülei ellen. Egy megzavarodott fiatalnak azonban egészen mást jelenthet a lázadás. Az, hogy ki milyen értékrendet követ, nagyban függ attól, hogyan nevelték. A szülők dolga, hogy ha úgy látják, hogy gyermekük rossz irányba halad, akkor segítsenek neki a helyes útra térni, mielőtt még túl késő…

Kategóriák:Novellaelemzések
  1. Még nincs hozzászólás.
  1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: