Kezdőlap > Beszámolók, Veszprém > Veszprém: Koszorúzás az Endrődi-szobornál

Veszprém: Koszorúzás az Endrődi-szobornál

2010. január 21. Hozzászólás Go to comments

Az elfelejtett költő idézése

Koszorúzás az Endrődi-szobornál

Endrődi Sándor, a századvégen sokak által a legnagyobbként jellemzett költő szobránál a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém Megyei Tagozata és a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör 2009. január 16-án – a költő születésének 160. évfordulóján – koszorúzással emlékezett Veszprém neves alkotójára. A helyi irodalmi hagyományok ápolása jegyében a szobrot 2005-ben a tagozat és a baráti kör szorgalmazására a városi önkormányzat támogatásával közadakozásból állították.

Heiter Sándor, a baráti kör vezetője köszöntő szavai után Kanyár Erikának, a megyei tagozat alelnökének emlékbeszéde hangzott el. Az ünnepelt életpályáját jellemezve kiemelte, hogy Endrődi Sándor nemcsak költőként, hanem műfordítóként és irodalomtörténészként is beírta nevét a magyar irodalomba. A mai napig nélkülözhetetlen forrásmunkának számít Petőfi napja a magyar irodalomban című munkája s A magyar költészet kincsesháza című antológiája is megkerülhetetlen, ha a századvég irodalmával akar megismerkedni valaki. A poéta Kuruc dalaival hihetetlen népszerűségre tett szert a 19. század utolsó évtizedeiben, e kötet máig az egyik legnagyobb könyvsiker.

Felvetette, vajon miért merült a feledés homályába egy ideig költészete? Talán azért, mert a húszas években, amikor távozott az élők sorából „nem volt eléggé harcosan ellenzéki ez a tulajdonképpen soha senkire nem haragvó, szelíd liberális” – „talán ezért maradt ki jobbról is balról is a méltatandók sorából” – idézte a Magyar irodalom arcképcsarnoka elemzésének sorait a szónok.

Végül megállapította, hogy Endrődi Sándort – több-kevesebb sikerrel – megpróbálta helyére tenni az irodalmi kánon, de igazságot az utókor azzal szolgáltatott, hogy költészete ma is rendkívül népszerű az olvasók körében. Ezt igazolja, hogy a kanadai hírportáltól a vallásos lapokig, a családi naplóktól az egyéni blogokig sokhelyütt olvashatók lírai alkotásai, máig visszhangot vernek az olvasók érzéseiben költeményei.

Ezután Galyas Cintia, a Padányi Gimnázium tanulójának ihletett versmondásában hallgathatták meg a jelenlevők Endrődi Sándor egyik szép versét.

Ezen gondolatok és érzelmek jegyében hajtottak fejet a résztvevők Endrődi Sándor emléke előtt, és helyezték el koszorúikat.

Kanyár Erika
alelnök, Veszprém Megyei Tagozat


Kategóriák:Beszámolók, Veszprém
  1. Még nincs hozzászólás.
  1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: