Kezdőlap > Hírek, Veszprém > Búcsú Veszprém ismert költőjétől, Szokoly Tamástól

Búcsú Veszprém ismert költőjétől, Szokoly Tamástól

2010. január 21. Hozzászólás Go to comments

Veszprém kulturális életének talán utolsó lovagja, polihisztora távozott közülünk Szokoly Tamás költő személyében 2009. december 29-én. Mindössze 62 évet élt.

Veszprémben született, a Lovassy gimnáziumban érettségizett. 1968-ban szerzett diplomát a Szombathelyi Tanárképző Főiskolán. Ezt követően elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskola színházelméleti szakát, doktorált, majd aHernádi-Jancsó szerzőpáros mellett volt segédrendező a szolnoki színházban.

1974-ben ő alapította az országos hírnévre szert tett, legendás veszprémi Aréna Színpadot. Közben volt népművelő, rendező, segédmunkás, nyomdai korrektor. Tanított a Szombathelyi Tanárképző Főiskolán, majd rokkantnyugdíjas lett. Miközben, egy kis túlzással, a fél országgal – többek között Faludy Györggyel is – levelezett, s állandó résztvevője volt különböző szavalóversenyek zsűrijének.

Elsősorban költőként vált ismertté, hiszen négy verseskötete is megjelent: Tarkódnak fordítva (1995), Nem történt semmi (2002), Méz és áfonya (2004), Verőér (2007) Megalkuvásra képtelen természetét, élete tragikumát híven tükrözik költeményei: „Nem érzem magam embernek / Hát mi vagyok végtére is: / Mártír vagy eretnek?”

Legutóbb a Veszprémi Színházi Lexikon mentora volt. S tavaly, már súlyos betegen, összehívta a veszprémi Hemo művelődési házba az egykori Veszprémi Irka népes szerző gárdáját.

Ismertsége és nyíltsága okán hamar felfigyeltek rá az állambiztonsági szervek. Irattárukból 13 és fél kilónyi Szokoly-„anyag” került elő.

Munkásságát Veszprém város aranyérmével jutalmazták. Életét a cigaretta és az alkohol keserítette meg. E szenvedélyénél csak segíteni akarása volt erősebb. E sorok írójának – noha nem voltunk közelebbi kapcsolatban – önzetlenül felajánlotta, hogy nemrég bemutatott színdarabjának szövegét átnézi, kiadásra előkészíti. S tanácsai „telitalálatok” voltak.

Népes baráti tábora, tisztelői, a város vezetői 2010. január 9-én a veszprémi bazilikában emlékeztek meg róla. Alakját, költészetét Márfi Gyula érsek idézte föl.   Életműve és költészete szűkebb pátriáján kívül is figyelmet érdemel.

Sebő József
tanár, író
a Veszprém Megyei Tagozat elnökségi tagja

Kategóriák:Hírek, Veszprém
  1. Még nincs hozzászólás.
  1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: