Kezdőlap > Beszámolók > Toldy-díjat kapott Láng Gusztáv, szombathelyi irodalmár

Toldy-díjat kapott Láng Gusztáv, szombathelyi irodalmár

2009. december 1. Hozzászólás Go to comments

A Magyar Irodalomtörténeti Társaság által alapított Toldy Ferent-díjat vehetett át szombaton Láng Gusztáv, az egykori szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola egykori tanára, irodalmi tanszékvezetője.

Kis titkos ünnepséget szervezett Fűzfa Balázs, irodalmár, egyetemi oktató szombat délelőttre.

A megyeháza címertermében zajló esemény – melyen irodalmárok, egykori tanítványok (többek között e sorok írója), családtagok és a média kis csoportja jelent meg – megelőzte a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Vas megyei közgyűlését és szimpóziumát, apropója pedig az volt, hogy Láng Gusztáv irodalomtörténész és kritikus kapta idén a társaság által 1981-óta évente kiadásra kerülő, kutatótudósnak járó Toldy Ferenc-díjat.

A díjat Sipos Lajos, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság elnöke adta át, aki beszédében elmondta: kétféle irodalomtörténész létezik. Az első csoportba azok tartoznak, akik követik a valós vagy vélt irodalmi divatot, lelkesen részt vesznek az irodalmi kánon írásában. A másodikba azok, akik a művek önértéket nézik, nem feledkezve meg az alkotói munkáról sem. Az első csoport hajlamos a kifelejtésre, kirekesztésre, a második csoport megőriz, befogad. Az egykori tanárképző főiskolának, Szombathelynek és az egyetemes irodalomtörténetnek a szerencséjére Láng Gusztáv az utóbbi csoportba tartozik. (A Wikipédia Láng Gusztávról.)

„Mivel ez az első alkalom, hogy ilyen emlékéremben részesülök, nem tudom, melyek a szokásosok. Feltételezem, hogy illenék egy rövid, de magvas, mély értelmű beszédet mondanom. Sajnálattal kell közölnöm, hogy a mély értelműségnek pillanatnyilag híján vagyok.” – közölte a díjátadást követően a fáradtnak, de meghatottnak tűnő, a diákok és a pályatársak által csak „Guszti bácsi”-nak hívott irodalmár, hogy aztán elmondja: kétszeresen örül a díjnak. Egyrészt mert azt baráti kezek adták át, másrészt pedig azért, mert a zsűri, aki a díjat odaítéli, „a szakmához igencsak értő irodalmárokból áll”.

A díjátadón megjelent Majthényi László, a Vas megyei közgyűlés alelnöke, aki elmondta, hogy irodalmi téren mindig is erős volt a megye szürkeállománya, egyben bejelentette, hogy a mai napon hivatalosan is újjáalakul a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Vas Megyei Tagozata.

A képek megtekinthetők itt.

Szerző: J.A. 2009. október 17. 18:58

Reklámok
Kategóriák:Beszámolók
  1. Még nincs hozzászólás.
  1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: